Conacul
Muzeul
Prof. Dr. Petre Porutiu
Prof. Aurel Bulbuc
Evenimente
Locatie si Imprejurimi
Intrebari Frecvente
Galerie Foto
Contact si Vizitare


 

 

Conacul din Iclod (Castelul din Iclod). Trecut si prezent.

 

 

Pozitie

Conacul din Iclod, cunoscut si sub numele de "Castelul din Iclod", este plasat in fostul centru al satului, intr-o zona linistita cu acces usor, pe drum asfaltat, din soseaua nationala Cluj-Dej si in apropierea caii ferate Cluj-Dej, statia Iclod.

 

Scurt istoric al Conacului din Iclod

Vechiul conac a apartinut in perioada 1933-1949 familiei Porutiu, fiind resedinta de vara a acesteia. Este casa în care lui Petre Poruțiu îi plăcea să revină adesea, (până când a fost confiscată de comuniști în 1949), ca o reîntoarcere la pământul pe care l-a iubit și din care își trăgea forța, ca un mijloc de a menține permanent legătura cu Țara.

Conacul a fost cumparat de Prof. Dr. Petre Porutiu in anul 1933 de la baronul Albert Banffy de Losoncz , fiul lui Adam Banffy de Losoncz (1847-1887), cel care s-a ocupat de reconstructia Castelului din Rascruci, si al Mariei Wesselenyi de Hadad (1849-1922)[1].

Dupa moartea lui Adam Banffy, Maria Wesselenyi de Hadad s-a recasatorit cu Alexander Montbach de Jungferndorf und Bechau, mare iubitor de arta, dotat la randul lui cu talent la pictura [2]. Ei vor locui in asa-numitul “Castel de vara de la Iclod”, actualul conac pana la moarte: 1922 respectiv 1912.

In acest conac, la inceputul secolului XX, Alexander Montbach, sora lui, Emma si pictorul Papp Gabor organizau, conform presei vremii, tabere de arta de vara[3] pentru pictorii si muzicienii clujeni si straini. Se pare ca in timpul unei asemenea intalniri au fost pictati peretii salonului mare al castelului din Iclod[4], picturi astazi disparute, acoperite probabil de zugravelile ulterioare.

From noble Curia to Iclod Castle. Architectural features.

The Mansion seems to be on the site of an ancient noble Court suffering from multiple transformations over time through damage, restorations and modifications. One of damage, mentioned in documents affecting Iclod Curia is that of Gheorghe Doja War of 1514. [5].

Ulterior, in secolul XVII, se vorbeste de existenta unui castel al familiei Banffy si familiei Torma in Iclod (Nagyiklod).

In documentul „Urbarii si Conscriptii”, vol VII/3 din anul 1775, se face referire la contele Banffy Gyorgy de Losontz si contesa Agnes Banffy, sora contelui Banffy Gyorgy si este prezentata o descriere a proprietatilor detinute de acestia in Iclod, care include o Curie. In descrierea acestei Curii Nobiliare se vorbeste de existenta spre est si vest a doua camere boltite. Aceste bolti in cruce cu muchiile iesite, specifice barocului sec. al XVIII-lea, se regasesc astazi, in aceste pozitii, in structura conacului si pot proba aceasta asociere. E posibil sa fi existat o constructie anterioara care sa fi avut toate incaperile boltite care sa fi cedat insa.

Existenta acestui conac este mentionata pe Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-1773 (Josephinische Landaufnahme pg.063 ; detaliu). Forma strict simetrica a constructiei cu planul in forma de U, un tip de planimetrie caracteristic Transilvaniei de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, din aceste harti se regaseste si astazi avand in fatada principala un porticul in rezalit cu fronton triunghiular, care pare a fi de data mai recenta.

Acest conac are acum 15 camere (incaperile din capatele celor 2 brate ale U-ului sunt mai mici si pot fi de data mai recenta, fiind adaugate din motive de rezistenta a cladirii.).

Alte elemente caracteristice ale conacului din Iclod sunt grosimea mare a zidurilor, pivnita cu bolta din caramida si pereti din piatra, fantana din pivnita acum secata si terasa de langa fatada posterioara protejata de forma U-ului care se deschide spre parc, care, din pacate, a fost in mare parte distrus in perioada comunista.

O prima evaluare a conacului a fost realizata cu ajutorul expertilor fundatiei PRO Patrimonio.

Prezentul conacului din Iclod

Conacul a trecut in proprietatea statului prin Decretul 83/1949. Aici a functionat o scoala si din 1987 Muzeul de Etno-Arheologie din Iclod, primul si singurul de acest tip din tara, infiintat prin grija si munca profesorului Aurel Bulbuc. Acest lucru a ajutat in mare masura la evitarea distrugerii conacului. Cladirea a fost restituita in anul 2008, conform Legii 10/2001, Anei Gavrila, fiica Prof. Dr. Petre Porutiu.

Aceasta a mentinut destinatia de muzeu a Conacului (Castelului) din Iclod, asa cum intentioneaza si spera sa o poata face si de acum inainte.

 


Referinte

[1] http://www.geni.com/people/;     http://genealogy.euweb.cz/hung/banffy8.html

[2] http://www.erdelyimuveszet.ro/kataszter/keret/cikk/10.htm

[3] http://www.erdelyimuveszet.ro/kataszter/keret/altalan/biblio.htm

[4] http://www.erdelyimuveszet.ro/kataszter/keret/cikk/11.htm

[5] Aurel-Ioan Bulbuc, “Graiul pământului: pagini din monografia Iclodului”, Ed. Napoca Star, Cluj-Napoca, 2006, 360p

 

 

Back to Top